Kodutehnika blogi

Disain versus hind: ekspert õpetab, kuidas valida kööki õige õhupuhasti

Köögis on õhupuhasti väga oluline abiline.Foto: Shutterstock

Kas köögi õhupuhasti puhul on oluline disain, hind või hoopis miski muu? Neile ja teistele õhupuhastitega seotud küsimustele aitab leida vastused Electroluxi koolitusjuht Margus Soots

Miks peab köögis olema õhupuhasti?

“Õhupuhastite juures on peamine see, et õhk oleks puhas ja me ei hingaks sisse lendlevaid rasvaosakesi, mis tekivad paratamatult köögis toidutegemise protsessis,” tõi Margus Soots näite, miks on õhupuhastit üldse vaja.

Fantaasia disaini osas ei piira, seda teeb hoopis rahakott

Poodi õhupuhastit valima minnes võtab valik teinekord silme eest kirjuks, sest erinevaid variante on väga palju. Valida võib nii tegumoe, värvi kui ka võimsuse järgi. Kuidas teada, milline on just see kõige õigem enda köögi jaoks? “Siin oleneb, kas me alustame valimist õhupuhasti tüübi või mingite muude kriteeriumite järgi,” sõnas Soots. 

Esimesena tõi ta välja disaini. On neid, kellele meeldib 45-kraadise nurgaga klaasist seina peale asetatav õhupuhasti. Teine eelistab jälle sellist köögilahendust, kus nii pliidiplaat kui ka õhupuhasti on köögisaare peal.  Kes soovib, muretseb omale õhupuhasti, mida üldse ei märka. See kinnitatakse pliidi kohale ülemise kapi sisse ning näha jääb ainult kitsas teleskooplahendus, mis tõmmatakse toidutegemise ajal välja.  “Samuti võib osutuda valituks hoopis selline samuti saare sees olev õhupuhasti, mis on omakorda juba pliidi sees.” 

Lisaks saab valida roostevabast metallist, klaasist või veel kolmandast materjalist valmistatud õhupuhastite vahel. 

Oluline on teada köögi ruumala

Kui disaini osas teeb iga inimene valiku ikkagi ise, siis oluline asi, millele tähelepanu pöörata, on tööefektiivsus, sest võimsuse ja ruumi suuruse vahel on seos. 

Võtame näiteks 12 ruutmeetrise köögi. Sellise köögi puhul on võimsus 200 kuupmeetrit tunnis piisav. Uuemates kortermajades ja ka eramutes on üha rohkem kasutusel aga elutoas paiknev avatud köök. 

Kuna kaasaegsete õhupuhastajate võimsused jäävad vahemikku 200 kuni 1000 kuupmeetrit tunnis, siis peab võimsust valides  arvestama ruumi suurusega. Mida suurem ruum, seda suurema võimsusega õhupuhasti, sest õhk peab ruumis vahetuma kümme korda tunnis. 

“Tuleb ka teada, kuhu see õhk läheb. Kas see käib läbi flitrite ja tuleb tuppa tagasi, või läheb õue,” rääkis Soots. 

Et valida õige võimsusega õhupuhasti, tuleb teada köögi ruumala. Näiteks köögi ruumala, mille pindala on 20 ruutmeetrit ja kõrgus 3 meetrit, on 60 kuupmeetrit. Et sellises köögis suudaks õhupuhasti tõmmata ära ka sibula ja peekoni säristamise lõhnad, tuleks ruumala korrutada 12-ga. Järelikult vajaks see köök 720 m3/h võimsusega õhupuhastit.

Nii tulebki vaadata, et kööki ei soetataks liiga nõrka õhupuhastit, sest see küll undab püüdlikult, kuid ikka on kogu elamine toidulõhna täis. 

Ei aita seegi, kui õhupuhasti on pandud pliidi kohale hästi madalale. Esiteks teeb see toidutegemise ebamugavaks. Teine, märksa tõsisem põhjus on, et see on ohtlik. Õhupuhasti kõrgus elektripliidist ei tohi olla vähem kui 40 cm ja gaasipliidist 70 cm.

Ära unusta õhupuhastit puhastada

Gaasipliidi leek võib süüdata õhuvõtja filtrisse kogunenud rasva, sama võib juhtuda elektripliidiga, kui mõni usin kokk toitu flambeerima hakkab ning õigel ajal puhastamata rasvafilter tuld võtab. “Ka kokad tihtilugu toitu flambeerides lülitavad esimese asjana välja õhupuhasti, sest see võib tuld võtta, kui rasvaosakesi on liiga palju filtrisse kogunenud,” rääkis Soots.

Rasvane filter kurnab ühtlasi õhupuhastit, vähendades selle töö tõhusust. Üldiselt kipub Sootsi sõnul olukord kodudes olema selline, et inimesed ei puhasta filtreid piisavalt tihti. 

“Rasvafilter on metallist võre õhupuhasti ees, mida tuleb hooldada. Seda võib vabalt pesta nõudepesumasinas,” sõnas Soots.

Teine oluline filter, millele tuleb ka tähelepanu pöörata, on söefilter. “Kui õhupuhasti on tuppa tagasi ringlusega, siis nendel on sees söefiltrid, mis eemaldavad lõhna. Seal tuleb söefilter mingi aja tagant välja vahetada.” On ka selliseid filtreid, mida saab ahjus “küpsetada” ja taaskasutada. 

Moodne lahendus ei lase õhupuhastit unustada

Üks komme, mis inimestel tihti on, on see, et õhupuhasti unustatakse üldse tööle panna. Selle osas on aga Electrolux tulnud välja nn laisa või mugava inimese lahendusega, kus pliit annab ise õhupuhastile teada, et nüüd on aeg tööle asuda. “Hob2Hood lahendus ei lase õhupuhastit unustada. Toitu valmistades annab pliit õhupuhastile infot, et nüüd tuleb tööle hakata. See valib ka ise tõmbekiiruse vastavalt sellele, kas keedate või praete toitu,” rääkis ta. 

Samuti lülitab sel juhul õhupuhastaja end ise välja, kui toidutegemine on lõppenud. Selleks, et masinad ka omavahel suhtleksid ja toimiksid, peavad nii pliidiplaat kui õhupuhasti olema Hob2Hood süsteemiga varustatud. 

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.