Moodsatel ahjudel on lisaks erinevatele küpsetusprogrammidele olemas ka puhastusprogrammid. Kuid millist puhastusprogrammi eelistada ja millised üldse on ahjude erinevad puhastusprogrammid? Küsimustele vastab ja selgitusi jagab Electroluxi koolitusjuht Margus Soots.
Isepuhastuv ahi
“Pürolüüs on ainuke funktsioon, mis puhastab ahju täielikult ehk selle kohta võib öelda, et see on isepuhastuv ahi,” sõnas Soots.
Pürolüüsi taust on see, et seda kasutati pikka aega vaid profiköögis. “Pole ju mõeldav, et profiköögis keegi küürib ahju ja kasutab seal puhastamiseks keemiat. Pürolüüs on seega ka täiesti looduslik puhastusmeetod,” selgitas ta.
Pürolüüsiga ahju puhastades tuleb eelnevalt kõik pannid ja muud restid ahjust välja võtta, mille järgselt võib spetsiaalse ahju puhastamise programmi käivitada.
Pürolüüs põletab jäägid
Pürolüüsi kasutades kerkib temperatuur ahjus ligi 500 kraadini, mis põletab ära kõik jäägid. “Kasutajale on see ohutu, sest ahju uksel on spetsiaalsed klaasid ja ahju klaasukse temperatuur tõuseb maksimaalselt 50 kraadini. Sa tunned küll, et ahju uks on soe, kuid see ei ole põletavalt kuum.” Pürolüüsi protseduuri ajaks lukustub ahju uks automaatselt, mis tähendab, et see ei ole ohtlik ka lastega peredes, kus võib juhtuda, et uudishimulikud pere noorimad liikmed proovivad ust avada. Sellised ahjud on tänu suuremale isolatsioonile ka pisut ökonoomsemad.
Pürolüüsi käigus ahjus olev mustus ja toidujäägid tuhastuvad. Programmi lõppedes ja ahju maha jahtudes saab tuhastunud jäägid niiske lapiga kerge vaevaga kokku pühkida. “See on ainus meetod, kus ahi saab täielikult puhtaks. Pürolüüs puhastab ka ahju tagaseinas olevasse ventilaatorisse sattunud jäägid,” selgitas Soots.
See süsteem toimib kogu ahju eluea jooksul ning pärast iga puhastamist on ahi seestpoolt samaväärne uuega.
Katalüütiline puhastus töötab juba 230 kraadi juures
Katalüütiline puhastus tähendab seda, et ahi on varustatud äravõetavate siseseintega, mis on kaetud mikropoorse emailiga. See imab, oksüdeerib ja lõhustub rasvu. Katalüütiline puhastus vajab vähemalt 60 minuti jooksul 230-kraadist temperatuuri, mis tähendab, et kui aegajalt ahjus kõrgema temperatuuriga toite valmistada, siis samaaegselt ahi ka puhastub.
Katalüütilised seinad on ahju külgedel ja taga, aga neid ei ole põhjas ega üleval, mis tähendab, et need osad ja ka ahjuukse klaas tuleb lapi ja puhastusainega käsitsi puhtaks küürida. Kui praeahju puhastust teha regulaarselt, siis püsib ahju seinte katalüütiline puhastusvõime kogu kasutusea vältel.
Kahe puhastusmeetodi suurim erinevus ongi Sootsi sõnul see, et pürolüüs on ainus täielikult isepuhastuv režiim. “Kasutajale on see kindlasti kõige mugavam variant.”