Kodutehnika blogi

Käes on talvevarude kogumise aeg! Kuidas ja milliseid aiasaadusi sügavkülmutada?

Suvesaadusi sügavkülmikusse pannes on neid sealt talvel hea võtta.Foto: Shutterstock

Suvel ja varasügisel on Eestis vaat et rahvusspordiks talvevarude kogumine. Üheks võimaluseks on teha erinevaid hoidiseid, kuid sellele on heaks alternatiiviks ka sügavkülmutamine. Kordame üle, milliseid marju, seeni ja köögivilju võib sügavkülmutada. Lisaks räägib Electroluxi koolitusjuht Margus Soots, mida peab sügavkülmutamisel silmas pidama.  

Külmutamine on paljude köögiviljade, seente, puuviljade ja marjade kõige tervislikum säilitamise viis. 

Selleks, et toiduained paremini säiliks ning hoiaks kvaliteeti, tuleb need külmutada võimalikult kiiresti -18 kuni -24 °C juures ja selle tarbeks on paljudel sügavkülmikutel ka eraldi kiirkülmutuse funktsioon. 

Jälgi koguseid

Kui võtta kirstukujuline sügavkülmik, mis on pealt kaanega, siis tasub Sootsi sõnul pöörata tähelepanu sellele, et kõikidel külmikutel on ette antud kogus, mida tohib korraga sügavkülma panna. “Külmutusvõimsus on kirjas kasutusjuhendis. Reeglina on see väljendatud kilogrammides 24 tunni jooksul. Sama põhimõte kehtib kõigi sügavkülma osaga külmikute puhul,” sõnas Soots.

Kui panna sügavkülma korraga näiteks 25 kilogrammi värskeid toiduaineid, siis see ei külmu need seal 24 tunni jooksul ära. “Võib lausa öelda, et toit võib sel moel hoopis riknema hakata.” Lisaks tasub Sootsi sõnul mõelda sellele, et kui sügavkülmik korra üles sulab ja toiduained uuesti ära külmuvad, siis kas need on enam üldse söödavad. 

Juhuks, kui mõni toiduaine vaja kiiresti külmutada, on Electroluxil olemas Blast Chiller ehk kiirkülmutaja. “Blast Chilleriga säilib ka rakustruktuur. Kui külmutada sel moel näiteks maasikaid, siis on neil sügavkülmikust välja võttes oma endine kuju. Tavalises sügavkülmas külmutamine kahjustab rakustruktuuri ja üles sulades voolab maasikatest ka suur osa mahla välja,” kirjeldas Soots.

Marjade külmutamisel kasuta suhkrut

Marjade värvuse, kuju ja maitse paremaks säilitamiseks tasub neile külmutamisel lisada suhkrut. Seda pole vaja karta, sest vaja mineva suhkru kogus pole üleliia suur. Piisab, kui ühe liitri marjade kohta lisada pool kuni üks klaas suhkrut, seega on külmutatud marjad kindlasti tervislikumaks alternatiiviks moosidele. 

Marjadest sobivad sügavkülmutamiseks näiteks maasikas, mustikas, vaarikas, tikker, punane ja mustsõstar, murakas, pohl, jõhvikas ja astelpaju.

Terved marjad võib kallata üle keedetud ja jahutatud suhkrulahusega või panna karpi vaheldumisi vähese suhkruga. Terved mustikad, jõhvikad ja pohlad võib külmutada ka ilma suhkruta.

Terveid sõstra- või arooniakobaraid tuleb külmutada kiiresti ja lahtiselt ning panna seejärel hõredalt kaanega karpi.

Suhkrulahuses säilitatavaid kõvakestalisi marju ja püreesid võib külmutada ka kilekottides, millest surutakse liigne õhk välja ja mis seejärel vajutatakse ruumi säästmise huvides lamedaks. Külmumisel vedeliku paisumiseks tuleb säilitusanum kümne protsenti  ulatuses tühjaks jätta.

Seened sügavkülma

Seenehooaja saabudes on metsaääred tihti mõlemas sõidusuunas autodega palistatud ning inimesed korjavad kõike seda head-paremat, mida loodusel meile pakkuda on. Hea on teada, et enamik Eesti metsades kasvavates söödavatest seeneliikidest sobivad ka sügavkülmutamiseks. 

Olenevalt valmistamisviisist säilivad sügavkülmutatud seened kaks kuud kuni aasta. Seega on sügavkülmutamine hea viis kuldkollaseid kukeseeni kastmeks teha ka pärast seda, kui seenehooaeg juba ammu läbi on. 

Seente hea välimuse ja maitse säilitamiseks võib neid kas kergelt blanšeerida või praadida.  Kupatamist vajavad seened võib enne sügavkülma asetamist läbi keeta.  

Milliseid köögivilju külmutada?

Tomat, porru ja paprika külmutage tükkideks lõigatuna toorelt. Maitseroheline peenestage, suruge tihedalt jääkuubikute resti ja kallake veega üle. Külmunud kuubikud pakkige karpi või minigrip-kotti. Brokkoli ja lillkapsas jagage õisikuteks, hoidke neli minutit ägedalt keevas vees ning kallake sõelal kohe rohke külma veega üle.

Toorest porgandit võib külmutada ka jämedalt riivituna või pisikeste kuubikutena. Külmutatud herned, rohelised türgi oad ja spinat on poes müügil aga väga soodsa hinnaga. Külmutamiseks ei sobi üldse või sobivad mööndustega kurk, melon ning muud suure veesisaldusega puu- ja köögiviljad.

Tavaline või vaakumpakend? 

“Igaühel, kes hakkab toitu sügavkülmutama, on selleks olemas mingi eesmärk, mida selle toiduga hiljem tehakse,” arutles Soots. Sealt edasi saab mõelda, kas pakendada toit vaakumisse või tavalisse pakendisse. Vaakumpakendisse pakendamise eelis on see, et kokku saab hoida ruumi arvelt. 

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.