Lihtne luksus: kuidas ehitada kodune väliköök ja milliseid grillitarvikuid seal kasutada

Suvel väliköögis grillitud liha on maitseelamus, mida ootavad kõik lihasõbrad.Foto: Shutterstock

Suvisel ajal on väljas toiduvalmistamine ja grillimine hea vaheldus tavapärasele tubasele kokkamisele. Kõige mugavam viis selleks on ehitada endale kvaliteetne väliköök. Sellest, millist tehnikat võiks väliköögis kasutada, räägib Electroluxi koolitusjuht Margus Soots

Väliköök on lihtne luksus, mis võimaldab nautida üürikest Eestimaa suve. Väliköögi suurus ning funktsionaalsus sõltub elustiilist. Endale tuleks esitada küsimus, millist toitu soovitakse seal valmistada. Kas ainult grill-liha? Suitsukala? Talveks moosi? Ahjupraadi? Kui palju inimesi peab kööki sööma mahtuma? Kas elav tuli on oluline? Sellised küsimused aitavad jõuda köögini, mis kutsub perekonna igal ilusal suvepäeval õue.

Mugavas ja funktsionaalses väliköögis on mitu erinevat toiduvalmistamise võimalust, veevärk ning katusealune avar söögituba. Lisaks grillile võib suvekööki ehitada puuküttega pliidi, suitsuahju ja kamina. Lihtsama suveköögi saab ise valmis ehitada, aga võib tellida ka eriprojekti ning lasta väliköögi rajada professionaalidel. Arvestada tuleb, et väliköök, mis on suurem kui 20 ruutmeetrit, on ehitis, mille ehitamiseks tuleb kohalikust omavalitsusest hankida luba.

Vali sobiv asukoht

Õueköögile tuleb leida ka sobiv asukoht. Arvestada tuleb näiteks päikese liikumise, tuulekoridoride, naabrite, teiste ehitiste ja ehitusseadusega. Olulisel kohal on ka tuleohutus, kuna väliköögis on lahtised tulekolded. 

Ehitust alusta vundamendist

Väliköögi ehitus on aeganõudvam töö kui tore nädalavahetuseprojekt. Ekspertide sõnul tuleb alustada tugeva ja sügava vundamendi valamisest – vundament peab olema sama korralik kui elumajal. Kõige mugavam on selleks kasutada valmis kiirbetooni, mille kuivamisaeg võimaldab kohe järgnevate töödega jätkamist. Vundamendi puhul peab arvestama, et külmumispiir on Eestis umbes 1,2–1,5 meetri sügavusel.

Küttekollet ei tohi rajada otse maapinnale

Ühtki küttekollet ei tohi rajada otse maapinnale, sest temperatuuride kõikumine maapinnal võib küttekeha kiiresti lõhkuda. Ise küttekollet ehitades tasub nõu pidada spetsialistiga, kes aitab välja valida ahjutellised või ahjukivid, mis peavad vastu erinevates ilmastikutingimustes. 

Igaüks võib grillimise osas ise mõelda, milline meetod talle enim meeldib. Suur söegrill on kindlasti, mis pakub sööjatele silmailu ja ka maitseelamusi.
Foto: Shutterstock

Millist tulekollet eelistada?

Tulekollete valik on suur ja siin on igaühe enda valik, kas eelistada lihtsamat teisaldatavat söegrilli, tellida see mõnest metallitooteid valmistavast ettevõttest või eelistada hoopis gaasigrilli. Gaasigrilli eeliseks on kindlasti see, et ära jääb aeganõudev sütega toimetamine ja meelepärast sööki saab valmistama hakata kiiresti.

Supermarketites müüdavate söegrillide osas tasub aga meelde jätta, et need võivad küll olla praktilised ja soodsad, kuid on tihti valmistatud õhukesest plekist, mistõttu peavad vastu vaid paar hooaega.  

Mugav asendus söe- või gaasigrillile 

Üks seade, mille võib suvekoju soetada, on kuumaõhufritüür. See on hea alternatiiv siis, kui isutab näiteks šašlõki järele, aga grilliga mässata ei viitsi. 

“Ka mina olen suvel grilli asemel kuumaõhufritüüri kasutanud, sest selles saab sama edukalt liha grillida kui grilli peal. Kuumaõhufritüüriga saab seda teha lihtsalt kiiremini, kui parasjagu ei ole aega grilliga mässamiseks,” tõi Soots näite. 

Kuumaõhufritüüri eelis on see, et toidu saab valmima panna ja ise võib samal ajal külalistega rahulikult laua taga istuda ja jutustada. 

Soolakivi võib asetada ka otse grillile. Nii saab liha küpsedes juurde hea soolase meki.Foto: Electrolux

Liha grillides kasuta ka soolakivi

Üks, mille võib liha grillides samuti julgelt kasutusele võtta, on soolakivi. “Soolakivi võib sügavkülmikus ära külmutada ja õue grilli juurde tuues töötab see nii-öelda marmiidina. Aga sellesama Himaalaja soolast kivi peal võib tegelikult ka liha grillida – nii saab lihale kohe grillides juurde hea soolameki.”

Katseta pizzakiviga

Lisaks liha grillimisele võib katsetada grilli peal ka näiteks pitsa tegemist. Electroluxil on olemas ahjus kasutatav pizzakivi, mis sobib Sootsi sõnul ka grilli peale.

Kontrolli liha küpsust toidutermomeetriga

“Meil on olemas ka digitaalne toidutermomeeter, mida saab põhimõtteliselt kasutada ükskõik kus. Seega ei tasu toidu sisetemperatuuri mõõtmist ära unustada ka väligrilli peal,” rääkis Soots. Toidutermomeeter on suureks abiks näiteks juhul, kui grillil tahetakse liha küpsetada madalal temperatuuril. 

Koristamisel heaks abimeheks varstolmuimeja

Varstolmuimeja eelis on see, et sellele saab koristamiseks viia kuhu iganes. “Grillipeo lõppedes on mugav varstolmuimejaga kiiresti praht kokku tõmmata. Lisaks saab varstolmuimeja väiksema osaga puhastada näiteks ka istmetele sattunud pudi.”

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.