Kodutehnika blogi

Teeks püreesuppi või maasikamoosi, aga blender on risu! Eksperdid õpetavad, mida uut köögiabilist ostes silmas pidada

Blendriga saab teha nii püreesuppi, toormoosi kui smuutisid.Foto: Shutterstock

Kuna valik on hullumeelselt lai, on õige kodumasina ostmisest saanud omamoodi raketiteadus. Otsid head blenderit ja oled segaduses, sest ei tea, milline sinule kõige parem on? Electroluxi koolitusjuht Margus Soots ja müügijuht Sergei Pool selgitavad, mille järgi endale parim seade valida. 

Kvaliteetne blender on kasulik abiline köögis nii lihtsale smuutivalmistajale kui ka kirglikule kokale, kuid õiget valima hakates võib mudelite valik silme eest kirjuks võtta. Valida saab värvi, materjali ja ka erinevate funktsioonide vahel. “Kõige olulisem on see, kuidas inimene blenderit kasutab ja millist tulemust ta tahab,” rääkis Pool. 

Esimese asjana tasub mõelda sellele, et blender töötaks just kodukoka vajadustele vastavatel kiirustel. Smuuti ja kokteilide tegemiseks piisab mõnest programmist. Kui on soov valmistada püreesuppi või kõvematest koostisosadest sööke, siis peab blenderil olema valikus vähemalt viis kiirust. 

Lisaks erinevatele kiirustele võib vaja minna pulseerimisprogrammi. See on eriline funktsioon, milles reguleeritakse lõiketera pöörlemise kiirust nupu vajutamisega: nupu vajutamisel pöörlevad terad intensiivsemalt ja nuppu vabastades aeglasemalt. Sel viisil purustatud köögiviljad säilitavad oma konsistentsi. Konsistentsi aitab ühtlustada ja ka säilitada see, kui blenderit kallutada. 

Kallutatud blender

Kui tavalist blenderit tuleb ise kallutada, siis Electroluxi valikus on olemas ka Masterpiece Collectioni köögikombain, mis ongi juba kaldus. See aitab kaasa, et kannus olevad töödeldavad toiduained ise vastu lõiketerasid paiskuksid. Nii peenestatakse kõik blenderis olevad koostisained kiiresti ja ühtlaselt. “Kalde all töötades on toidu värv ning paksus kõik ühtlane. Kaldeta blenderis toitu püreestades on teinekord näha värvierinevusi, kus üleval on heledam ja all tumedam,” selgitas Pool.

Kuna viimastel aastatel on väga popp teha hummust või muid raskemini purustatavatest toiduainetest püreesid, siis nende sage tarbija peab Pooli sõnul vaatama pigem professionaalsemate seadmete poole, millel on terasest osad. Nimelt ei pea mitteprofessionaalsed blenderid kõvemate koostisainete purustamisel tekkivale koormusele pikalt vastu. “Mida tähendab professionaalne? See tähendab, et masinal on kaasas kasutusjuhend ja müüja poes ka konkreetselt soovitab seda toodet ja annab sellele garantii,” selgitas ta. 

Üks oluline näitaja, mille järgi blenderit valida, on suurus. Selles osas kehtib üldjuhul reegel, et mida suurem blender, seda võimsam ta on. Suurematel masinatel on kaasas ka rohkem lisatarvikuid. Siinjuures tasub aga mõelda ka oma köögile: kui tegemist on väikese köögiga, kus tööpinnal ruumi napib ning üks suurem lisatarvikutega masin kappi ära ei mahuks, siis on mõistlikum vaadata väikesemõõdulisi blendereid.

Kõige populaarsem blender on spordiblender

“Kõige populaarsem asi on praegu spordiblender, mis on väike – kuni pool liitrit – ja neid me müüme tõesti tuhandeid. Electroluxi spordiblenderil on lisaks pudelile komplektis olemas ka riivija ja hakkija,” rääkis Pool. 

Jääd ja muud kõvemat ei tasu spordiblenderis siiski purustada, aga kõige muuga saab see pisike masin edukalt hakkama. “Meie soovitame suuremale perele osta neid koju võimalusel isegi mitu, sest siis saab neid ka erinevatesse kohtadesse panna ja korraga mitut kasutada.” 

Miks mitte valida hoopis saumikser? 

Pool soovitab suure ja ruumi võtva blenderi kõrvale soetada koju ka saumikseri. “See on samuti kiire, kuid blenderist oluliselt mobiilsem ja kergem ja saab hakkama ka igasuguse toidu püreestamise ja purustamisega.” 

Saumikseri eelisena lisaks mugavusele tõi ta välja ka kerge puhastamise. “Saumikseri saab vajadusel kiiresti vee all puhtaks loputada.”

Anna blenderile puhkust

Soots toonitas, et kui blenderil on ees pikk tööjärg, siis tuleb masinale anda vahepeal püreestamisest ka puhkust. “Kui liitrite kaupa toormoosi või miskit muud püreestada, siis tuleb vahepeal teha paus, et masin saaks taastuda, sest vastasel juhul võib see raskeid toiduaineid lõhkudes lihtsalt üles öelda,” lisas ta. 

Sootsi sõnul on iga koduseadme puhul ette antud ka aeg, kui kaua sellega võib järjest püreestada. “Need masinad saavad suurepäraselt kõigega hakkama, kuid korra aastas midagi suuremas koguses tehes tuleb lasta masinal ka puhata.” 

Ta soovitab kindlasti ka manuaalist lugeda, mis on lubatud ja mida pigem ei soovitata. 

“Ma soovitan julgelt poes uut blenderit ostma minnes lasta müüjal endale kõik väga selgeks teha,” lisas Pool. 

Lihtne puhastada

Blenderite puhastamine on tegelikult lihtne. Kõige lihtsam on määrdunud osad nõudepesumasina hooleks jätta – aga enne tuleb kindlasti veenduda, et kõik blenderi osad on sinna sobilikud. “Electroluxi  toodete puhul on kõik osad peale mootoriosa nõudepesumasinas pestavad,” ütles Pool. 

Plastik või klaas?

Blenderit valides tasub mõelda ka kannu materjalile. Klaasist kann on vastupidavam ning seal saab töödelda tuliseid toiduaineid. Plastikkannud on kerged ja mugavad, kuid võivad ajapikku kriimuliseks kuluda. Kriimuline kann muutub inetuks ja võib hakata lõhnu absorbeerima. Kui otsustad plastikust kannu kasuks, vali ohutust, löögikindlast ning BPA-vabast plastikust kann.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.