2022. aasta Kinnisvarateo auhinna pälvis kasulik rakendus koduostjatele

Rubriiki toetab

Eesti Kinnisvarafirmade Liit valis konkursi Kinnisvarategu 2022 võitjaks Tartu linna parkimisnormatiivi analüüsi ja selle põhjal loodud kaardirakenduse, mis võimaldab hinnata kinnistute ligipääsetavust teenustele ning soovitab kinnistutele parkimiskohtade arvu.

Eesti Kinnisvarafirmade Liidu igakevadisel konverentsil “Kuhu liigub Eesti kinnisvaraturg?” auhinna vastu võtnud abilinnapea Elo Kiiveti sõnul sai tunnustuse toonud töö alguse sellest, et Tartu linnavalitsus nägi nii osapoolte tagasisidest kui ka enda analüüsidest, et kehtivas parkimiskohtade normis puudub kohaspetsiifilisus. „Seetõttu töötas ruumiloome osakond välja andmepõhise süsteemi, mis aitab muuta standardi nõuded igale kohale sobivamaks. See on väga oluline samm targa planeerimise suunal,“ sõnas Kiivet.

Tartu Linnavalitsuse tellimusel koostatud analüüs “Parkimiskohtade vajaduse määramine Tartu linnas” käsitleb laias laastus kolme teemat. Esiteks hinnati linnas asuvate kinnistute ligipääsetavust ehk töö, haridusasutuse, teenuste, poe, söögikohtade  kaugust jalgsi, rattaga ja ühistranspordiga liikudes. Teiseks määratleti keskusala, kus rakendub parkimisnorm kui maksimaalne võimalik väärtus. Ning kolmandaks arvutati igale kinnistule soovitatav parkimiskohtade hulk.

Töö lõpptulemusena koostati veebirakendus „Teenuste kättesaadavus“, mille kasutus on laiem kui arenduse korral parkimiskohtade hulga määramine. Juurde on lisatud ka teised teenused: koolid, lasteaiad, töökohad, toidukohad, toidupoed.

„Tegemist on kasuliku rakendusega koduostjale, kes saab selle abil kiire ülevaate näiteks kodulähedaste koolide või poodide olemasolust. Samuti on see kasulik tööriist planeerijale, et hinnata, millistest teenustest on piirkonnas puudu ja mille järele võiks seega rohkem nõudlust olla,“ kirjeldas Kiivet.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.