IKEA sisekujundusjuht: Eesti kodude peamine väljakutse on asjade hoiustamine

IKEA hoiustamislahendused.Fotod: IKEA

IKEA Baltikumi sisekujundusjuhi sõnul on Eesti elanikel erakordselt suur huvi kodu sisustamise vastu ning see peegeldub ka nende esteetilistes ja mugavates kodudes. Koduvisiitide käigus analüüsivad IKEA sisekujundajad elamistingimusi ning selgus, et Eesti kodude peamine väljakutse on hoiustamine ja organiseerimine.

IKEA sisekujundusjuht annab näpunäiteid, kuidas disainida garderoobi- ja hoiustamislahendusi kodust lahkumata.

„Kodukülastuste põhjal võib öelda, et Eesti elanike kodusisustamise teadmised on väga kõrged. Korterid ja majad on Eestis väga esteetilised, kaasaegsed, funktsionaalsed ning üldpildis väga sarnased Skandinaavia kodudega. Veel üks positiivne trend, mida märkasime – Eesti elanikel on kodus vähem asju kui teiste Balti riikide elanikel, mis aitab neil asju paremini organiseerida. Kuid siiski on veel arenguruumi alustades õigesti valitud hoiulahendusega mööblist kuni selleni, kuidas selle sisu on organiseeritud,” ütles Eglė Čyvė, IKEA Baltikumi sisekujundusjuht.

Tema sõnul muutuvad mugavad ja funktsionaalsed kodud järjest olulisemaks, kuna pandeemia tõttu veedame kodus palju rohkem aega kui varem.

“Erinevaid hoiustamislahendusi võib proovida ja kavandada isegi kodust lahkumata. IKEA pakub digitaalseid planeerijaid, mis on tasuta ja võimaldavad kontrollida, millised lahendused on parimad terve kodu või konkreetse toa jaoks. Väiksemad kodusisustusprojektid saavad kliendid ise teha ning suuremate projektide puhul saavad eelbroneeritud kohtumisel aidata ka IKEA kujundajad,” selgitas Čyvė, soovitades nippe täiuslike koduste hoiustamislahenduste loomiseks.

Näpunäiteid garderoobi ja teiste hoiustamislahenduste kavandamiseks

  • Sorteeri asju. Kui plaanite garderoobi või mõnda muud hoiustamislahendust ümber korraldada, alustage asjade sorteerimisest. Tehke asjadest kaks hunnikut: esimesse pange kõik asjad, mida soovite kindlasti alles jätta, teise pange kõik, mida soovite taaskasutusse anda. Nii mõistate, kui suurt ja millist panipaika vajate.
  • Mõõda tuba. Kogu planeerimisprotsess algab mõõtmistest, et selgitada välja ruumi suurus, kuhu planeeritud garderoob või riiulisüsteem läheb. Samuti saad tellida professionaalse mõõtmisteenuse.
  • Vali toa jaoks mõeldud mööblisüsteem. IKEA pakub erinevatele tubadele mõeldud spetsiaalseid mööblisüsteeme – nii vastab mööbel spetsiifilistele vajadustele ja tagab maksimaalse funktsionaalsuse. Mõtle, millist disaini eelistad ja millised on sinu vajadused – kas soovid riiulit või sahtlit, kui palju riidepuid vajad, kas vajad kingade jaoks eraldi kohta, kui palju asju soovid karpides hoiustada jne. Kõiki neid simulatsioone saab planeerimisprogrammi ekraanil vaadata, et mõista  ja võrrelda, kuidas iga valik päriselus välja näeb.

  • Kujunda ise oma garderoob ja hoiustamislahendus. IKEA-l on 12 erinevat planeerimisprogrammi, iga planeerija esindab erinevat tootesarja. Saad planeerijaga luua nii palju erinevaid kujundusi ja versioone kui soovid – kodust lahkumata. Samuti saad sirvida valmis kombinatsioone ja valida sealt soovi korral sobiva lahenduse.
  • Mängi disaini ja eelarvega. Virtuaalsete planeerijatega saad proovida erinevaid võimalusi: lisada erinevaid fassaade, avatud või kinniseid riiuleid või sahtleid ning proovida neid virtuaalselt avada/sulgeda, veendumaks, et üks või teine ​​lahendus ei tekita kahtlusi ja näeb mugav välja. Seda tehes saad põhjaliku nimekirja kõigist disainis sisalduvatest esemetest koos hindadega ja kohandada lõplikku eelarvet vastavalt oma vajadustele.
  • Konsulteeri spetsialistidega. IKEA avab novembri lõpus uue kontseptsiooniga Tartu planeerimis- ja tellimispunkti. See on täielikult pühendatud mööblisüsteemide planeerimisele. Umbes 1000 ruutmeetri suurusesse ruumi oodatakse külastajaid, kes soovivad mööblisüsteemi ise planeerida või vajavad selleks IKEA spetsialistide abi. Ainus, mille klient peab kaasa võtma, on ruumi mõõtmed. Konsultatsioonid IKEA töötajatega tuleb ette broneerida. Sama teenus on saadaval ka Tallinna tellimiskeskuses.

Peamised vead hoiustamisel ja kuidas neid lahendada

Sisekujundaja märgib, et hoiustamismööblist maksimaalse kasu saamiseks tuleb tähelepanu pöörata sellele, mis on riidekappide või kummutite sees.

“Eesti kodude peamine väljakutse on parandada asjade organiseerimist. Väga sageli nägime, kuidas mööblit ei kasutata just organiseerimisvigade tõttu maksimaalselt ära ning ruumi saaks väikeste muudatustega palju efektiivsemalt kasutada. Lisaks on puudu peamised hoiustamistarvikud – igas garderoobis, kummutis või sahtlis peaksid olema karbid, ruumieraldajad, riidepuud ja muu selline – need väikesed lisad tagavad parema funktsionaalsuse,” lisas Čyvė.

Tema sõnul on mitmeid nippe, kuidas olemasolevaid hoiustamislahendusi lisatarvikutega täiendada:

  • Kasuta sahtlite ja riiulite organiseerimisel karpe ja ruumieraldajaid. Väiksemad aksessuaarid ja riideesemed kipuvad riiulitel sassi minema, kuid erinevatesse sektsioonidesse jagatuna püsivad need kauem korras;
  • Muuda enda riiete hoiustamise viisi. Ära hoiusta riideid sahtlis lihtsalt horisontaalselt, vaid voldi need kokku nii, et saad neid vertikaalselt karpides hoiustada. Sedasi on riided paremini nähtavad ning korda on lihtsam säilitada;
  • Hoia kõige sagedamini kasutatavad asjad eespool ning silmade kõrgusel. Harvem kasutatavad asjad pane kõrgemale ja sügavamale. Sedasi on igapäevaseid asju kergem kätte saada ning organiseerida.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.