Enne grillimist vaata üle nipid, et maitsev tulemus ja mõnus olemine oleks garanteeritud

Grillhooaeg hakkab vaikselt lähenema ning juba praegu on siit-sealt tunda mõnusat ja kutsuvat grill-liha lõhna. See on nii vastupandamatu, et tekitab koheselt soovi liha grillile visata ning värskes õhus mõnusalt aega veeta.

Tõeliselt maitsev toit valmib keraamilisel grillil ning selleks, et õues söömine ja terrassil olemine jahedatel õhtutel veelgi nauditavamaks muuta, on parimaks lahenduseks terrassisoojendi.

Grillimine on mõnus tegevus ja söömine veelgi parem – see on elustiil, kus on omal kohal tore seltskond, olgu selleks sõpruskond või oma pere, värske õhk ja head maitsed. Kuna antud ajahetkel ei saa sõbrad grillpeost osa võtta, on grillimine võimalus oma kodust elu perekonnaringis vaheldusrikkamaks muuta. Kodune karantiin annab seega võimaluse võtta viimast oma perega olemisest, õues grillimisest ja mis veelgi parem – toidu valmimise eest saab vastutama panna peremehe! 

Ent üsna tavaline on, et kui grillimiseks läheb, siis võib selle juures ikka midagi viltu minna või suudetakse millegi üle nuriseda: küll pole sütt piisavalt, siis pole tarvikud õiged ning grill on vale, siis pole liha hea ning ilm on kole. Ent halb ilm ei ole enam takistuseks ühegi grillõhtu pidamiseks. Enne kui grillide peensustega edasi lähme, pöörame korra tähelepanu ka mugavusele, et olemine oleks mõnus ja soe. 

Terrassisoojendid annavad sooja ja peletavad isegi sääski

Eesti kliima on ettearvamatu ning kunagi ei tea, kas homme sajab lund või saab jalad päikesepaistel paljaks koorida. Ent ilma järgi isude valimine pole enam vajalik. Selleks, et õhtuti koduterrassil, verandal või mujal välitingimustes mõnusalt aega veeta, võiks mõelda elektrilise soojendi soetamisele. 

Infrapunakiirgur soojendab inimesi ja esemeid, aga mitte õhku. Nii ei vii kerge tuuleiil tuntavat soojust ära ja soojendavat mõju võib tunda kohe pärast terrassisoojendi sisse lülitamist. Lisaks kõigele peletavad soojuskiirgurid sääski ja eemaldavad niiskuse. Infrapunakiirgurite valikus on nii lakke ja tuulekastile kinnitatavaid ning eraldi jalal seisvaid kiirgureid. Enamus neist sobivad nii kodukasutajatele kui ka HoReCa sektorile.

Gaasisoojendi plussiks on võimalus luua hubast meeleolu. Seda lahendust on võimalik kasutada nii kohvikutes ja restoranides kui ka koduses terrassil. Gaasisoojendid lubavad soojust ja valgust nautida aastaringselt ning ükski grillpidu ei jää enam kehva ilma tõttu pidamata.

Kvaliteetne grill teeb pool tööd meistri eest ära

Tõsi, grillimine nõuab oskusi ja õigeid vahendeid, kuid midagi ületamatut hea tulemuse saavutamiseks siiski pole. Kuid õige grilli leidmine on tänapäeval raskem kui kunagi varem, sest poodide lai valik võib esialgu segadust tekitada. Ent tavakasutaja valikus on kaks peamist tüüpi: gaasi- või söegrill. Valik tuleb langetada vastavalt ambitsioonidele, tingimustele ja rahakotile.

Gaasigrill sobib neile, kel on oluline hoida naabritega head suhet ehk peamiselt korteriinimestele. Kuid on sobiv lahendus ka neile, kes armastavad kiiresti valmivat sööki. Ent järeleandmisi tuleb sel juhul teha tulemuse ehk grill-liha maitse arvelt.

Parima tulemuse saab siiski söegrilliga. Seega nende valikusse, kes peavad lugu hõrgust, suitsusest ja mahlasest maitsest, jääb ufo- või keraamiline grill. Keraamilise grillahju, nagu näiteks Kamado joe või Bastard, kasuks räägib siiski mitu asjaolu. Esiteks on tegemist pilkupüüdva grilliga, millega stiilselt oma grillnurka sisustada. Kuid välimusest olulisem on selle sisu, mis aitab ka kõige kehvemal kokal saavutada meisterkoka taset.

Keraamiline grill Kamado Joe ja Bastard küpsetab toitu ühtlaselt. Ühtlaselt jaotunud kuumus tekib tänu tulekolde vaheplaadi ja hermeetiliselt suletava kaane koostööna, mille tõttu tekib küpsetuskambrisse pöördõhk, mis teeb grillmeistri eest pool tööd ära. Nimelt ei pea sellises ahjus liha pöörama ega muretsema, et see ühelt küljelt söestub, kui end kogemata juttu ajama unustatakse. Lisaks annavad need iidse Aasia-stiilis grillid toidule rikkaliku suitsuse maitse.

Kõik Kamado grillide detailid on välja töötatud selliselt, et iga grillimiskogemus oleks meeldiv ja rahuldustpakkuv. Grilli valmis seadmine võtab aega umbes 10 minutit ning söed saavad selles grillis küpsetusvalmis juba veerandtunniga. Ahju töötemperatuuri saab samuti kiirelt ja täpselt seadistada ja säilitada, mis annab võimaluse selles ahjus pruunistada, küpsetada, grillida ja suitsutada ka kala ning erinevaid puu- ja juurvilju.

Kõigele lisaks annab keraamiline grill võimaluse grillida ka näiteks tuulise ja külma ilmaga, mis tähendab, et oma isusid ei pea rahuldama vaid päikesepaistelisel ajal. Keraamilised grillid on teadagi kaalult rasked. Suurema kaalu põhjustab keraamika tihedusaste. Mida tihedam on keraamika struktuur, seda vastupidavam on see temperatuuride kõikumistele ning selle sisetemperatuur on sõltumatu välisest temperatuurist. Kamado Joe ning Bastard grillid on oma klassi ühed raskeimad.

Kuidas teha vahet heal ja mitte nii heal keraamilisel grillil?

VeltEksperdi tootespetsialist Karol Pokbinder märgib, et grilli valides tuleb lähtuda sellest, kui palju grillitakse, kui palju on aega sellega tegeleda ning milliseid maitseelamusi soovitakse. Kuidas orienteeruda aga keraamiliste grillide maailmas? 

Kas keraamiline grill on neile, kes on juba saanud varasema grillimise kogemuse ning ootavad nüüd paremaid maitseelamusi ja grillkogemust üleüldse või sobivad need ka päris algajale, sest välimus on neil küll aukartust äratav?

“Neil, kes meie juurde grilli ostma tulevad, on tegelikult üldjuhul mingisugune grillimise kogemus olemas, kasvõi „ufo“ grilliga. Kuid üks korralik keraamiline grill on ainuke grill, millega tasub üleüldse grillimist alustada, kui varasem kogemus puudub,” sõnas Pokbinder.

“Kui keraamiline grill tundub olevat keeruline ja inimesed arvavad, et sellega toimetamine nõuab palju õppimist, siis tegelikult on asi vastupidine. Kui enne suutsid mingisuguse liha valmis teha, siis Kamado Joe ja Bastard grillidega saab väga heal tasemel liha. Võin omast kogemusest öelda, et midagi ära rikkuda või kõrvetada on keeruline.”

“Tõsi, see on muidugi võimalik, kuid lihtsaid juhiseid järgides saavutab meisterliku tulemuse. Julgen öelda, et kui kodus on ikka hea ja korralik keraamiline grill, siis ühe korra kuus grillimine asendub igal nädalavahetusel grillimisega. Lisaks annab nii Kamado Joe kui Kamado Bastard igale terrassile väärtust juurde, sest nende välimus ei jäta külmaks kedagi, ” lisas ta.

Mida jälgida keraamilist grilli ostes?

Keraamilisi grille on palju, sama palju on ka tootjaid ja müüjaid, kuid on mõned asjad, mille järgi saab öelda, kas keraamilise grilli hind on oma hinda väärt. On oht, et kui osta odavama otsa keraamiline grill, siis maitseelamust sellest ei saa. Miks? Nüansse on mitmeid.

Esimene asi, mida tasub keraamilist grilli ostes jälgida, on selle kaal. Kvaliteetne grill kaalub tunduvalt enam, kui mõni Hiinas toodetud samalaadne toode. Heal grillil on lihtsalt keraamikat rohkem ning see ongi hea maitseelamuse võti, kuna keraamika hoiab temperatuuri. Nii Bastard kui Kamado Joe pakuvad keraamikale eluaegset garantiid. Need on grillid, mida ostad kord elus, ega pea muretsema, et sellega midagi juhtub. 

Lisaks tasub jälgida, millisest materjalist on grilli tihend. Näiteks on nii Bastard kui Kamado Joe grillil fiibertihend, mida teistel tootjatel pole. Kõigil teistel on vilttihend, kuid vilt on teadupärast pehme materjal, mida aasta või kahe järel tuleb vahetada. 

Väga oluline on uurida sedagi, millisest materjalist on grillrestid. Kindlasti peaksid need olema roostevabad. Kuid, mis veelgi olulisem, on soojusjaoturite ehk deflektorkiviplaatide olemasolu. Nende mõte on ära hoida otsene leek, mis ulatub toiduni. Kui neid deflektorkive grillis pole, siis pole võimalik suitsutada või liha pikalt küpsetada ning otsest kuumust toidult ära võtta.

Paljudel keraamilise grilli laadsetel toodetel selline raam või kinnituskoht, kuhu neid kive panna, üldse puudub või on algeline. Samuti ei saa paljudes grillides mängida restikõrgustega. 

Et grillimine oleks veelgi mõnusam pakuvad nii Kamado Joe kui Kamado Bastard ka rikkalikku lisavarustust. Näiteks on Bastard grilli lisavarustuses grillirest, steatiivkiviplaat, pizzaplaat, kanaalus, elektrilise ajamiga pöörlev grillimissüsteem, grillvarraste kasutamise võimalus, malmpott, malmpann alus, vokkpott, väljatõstetav söekorv ja eemaldatav tuhasahtel. Sama rikkalik on Kamado Joe lisavarustus, mis annab palju võimalusi toiduga eksperimenteerimiseks ning maitseelamuste saavutamiseks.

Paraku ei ole ehitusmarketites ja kõike müüvates e-poodides pakutavatel keraamilistel grillidel kohe kindlasti sellist rikkalikku lisavarustust. Neid ei toodetagi. Isegi Kamado Joe või Bastard Marabu süsi on tänu suurtele tükkidele palju kauem kestev ja lõppkokkuvõttes rahasäästev. Keraamilise grilliga grillides tasub kasutada korralikku sütt. Ning ühest õigest grillimisest ei peaks puuduma ka nutiseadest äpi kaudu jälgitav juhtmevaba termomeeter.

See on vidin, mis annab telefoni märguande, kui liha on valmis. Seega ei tasu muret tunda, et liha üle küpsetatakse, kui end jutustama unustatakse. 

Kõik sellised pisiasjad õigele keraamilisele grillile kogu mõtte annavadki. 

Kuidas on lood Kamado Joe ja Bastardi kasutajasõbralikkusega – kui kerge või kui raske on sellega grillida ja kuidas seda puhastada?

Sellega on nii, et keraamilise nii grilli süütamine kui ka puhastamine on oluliselt lihtsam, kui mõne muu söegrilli puhul. Tõsi, keraamika selliseks kauniks valgeks ei jää nagu alguses ja peagi muutub see suitsust mustaks. Kuid rasv ja ebameeldiv lõhn pole selle grilli teema. Neid grille puhastada on lihtne – neid põletatakse puhtaks. Avad õhuavad ja kuumus tõuseb.

Ka süütamine on kiire ning ei nõua palju õppimist. Söed saavad valmis 10 minutiga. 

Enne grillimist vaata üle…

Enne grillima asumist tasub üle vaadata, kas kõik vajalikud grilltarvikud on olemas. Vaja läheb grillsütt, süütematerjali, grilltange, grilliga sobivat terasharja grillresti puhastamiseks, rätikut või majapidamispaberit ja kuumuskindlaid grillikindaid.

Soovi korral võib hankida endale ka suuremate lihatükkide jaoks liha sisetermomeetri, paksu fooliumpaberit, lisasuitsu tekitamiseks puidulaastu ja vardaid šašlõki või lisandite jaoks. Ülemäära palju asju pole mõtet koju soetada, sest elu näitab, et liigsed asjad jäävadki sahtli põhja. Parem on see raha kulutada kvaliteetse liha ostmiseks.

Hea grilltehnika nipid

  • Lase lihal enne grillimist umbes tund toasoojas seista, nii ei toimu järsku temperatuuri muutust.
  • Väga hea on grillsöe süütamiseks kasutada spetsiaalset starterit, süüteõli (alkohol + toiduõli) ja ökoloogilisi süütekuubikuid. Kuid korralik puusüsi süttib väga lihtsalt ka toiduõli ja paberituustiga.
  • Tavaliselt kulub ca 10 minutit süütamisest, et söed hakkaksid ühtlaselt hõõguma. Kui süte pealispinnale tekib õrn valge tuhakiht, on söed valmis.
  • Aseta liha grillile alles siis, kui grillrest on kuum, terasharjaga puhastatud, rätikuga puhtaks nühitud ja toiduõliga kergelt kokku määritud!
  • Grill-liha küpsust saab kontrollida hinnates liha pinna pruunistusastet (kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt). Kogenud grillija saab küpsusastmest aru näpuga liha pihta surudes. Väherasvase liha puhul peab jälgima liha pealse pinna ja külje värvimuutumist – kui see muutub kahvatuks või halliks, peab kontrollima liha alumise pinna pruunistust kergitades kergelt lihalõigu ühte äärt. Grill-ribid on valmis kui ribikondiotsad on veidikene liha küljest lahti tulnud ja ribikontide vaheline liha on näpuga katsudes pehme.
  • Liha pööramiseks kasuta mugavaid grilltange, mitte kahvlit. Marinaadis lihalõikude ja tooreste grillvorstide jaoks on parim kasutada lapiku otsaga grilltange.
  • Kui valmistad šašlõkki ja kasutad näiteks puidust šašlõkivardaid leota neid enne grillimist 15 minutit vees. Selleks, et küpse liha tuleks varraste küljest eriti kergelt lahti, võid määrida vardaid enne grillimist ka toiduõliga.
  • Suru lihatükid vardas kergelt üksteise vastu, et need ei hakkaks varda keeramisel pöörlema. Hea kui kasutad kandilise laiema ristlõikega või kolmnurk-ristlõikega metallvardaid.

Hea maitsega liha on tasakaalukalt maitsestatud ja hoolsalt lõigatud

  • Liha maitsestamisega peab olema ettevaatlik, et liha ei kaotaks naturaalset maitset. Mõõdukas maitsestamine eeldab õiget tunnetust, mis tekib kogemuste ja katsetuste kaudu.
  • Ära vigasta liha grillil keeramise ja ka eeltöötlemise ajal. See tähendab, et ära tee liigseid sisselõikeid ning liha keeramisel kasuta tange, mitte kahvlit, muidu jookseb lihamahl välja ning roog jääb kuiv ning tuim.
  • Liha lõika alati terava noaga ning steike lõigates tuleb need lõigata ristkiudu.
  • Ka vintskest lihast saab mahlase roa. Selleks peab liha laagerduma ja marineeruma hapuaineid sisaldavas marinaadis. Sellise liha küpsetamine toimub madalal kuumusel pikema aja jooksul. Aitab ka vasardamine, kuid sellega tasub olla ettevaatlik, sest liigne töötlemine võib lihaskiudu liigselt lõhkuda ja selle kuivaks muuta.

Mõnus, hubane ja soe terrass, kvaliteetne grill ja hoolikalt töödeldud liha garanteerivad õnnestunud õhtu ja maitseelamused, mida soovitakse üha korrata ja korrata. Eestis müüb Kamado Joe keraamilisi grille ja tarvikuid ning terassi- ja väliköögisoojendeid Soojuskiirgur, kelle toodetega saab tutvuva siin.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.