Sisuturundus

Kuidas puhutakse erikohvile sisse hing ja maitse?

Igal kohvisordil on oma lugu ja nägu ning kohvi maitset kujundavaid tegureid on üsna mitu. Colombia ja Guatemala on kaks kohvi-spektri äärealadelt nopitud põnevat maitset, mille on Eesti poeriiulitele ja e-poodi müügile toimetanud Coffee People. Kas sina tead, kuidas võlutakse ühele kohvile külge pähkli, aga teisele hoopis barbarissi maitse ning milline näeb välja kahe erilise kohvisordi teekond Eesti inimese kohvitassi?

Väiketootjate elutöö

Colombia erikohvi sünnipaigaks on farm, mida peab üleval üks perekond keset metsa kõigest ühe hektari maa peal. Kohv on nende elutöö ja side muu maailmaga on neil minimaalne, sest kontakti satutakse üldiselt vaid siis, kui valmis kohv müügipunkti toimetatakse. Perekonna töö ja vaev said tunnustust kohalikul kohvikonkursil, kus Colombia kohv valiti tuhandete sortide seast 20 parima hulka.

Sellist kohvi internetist tellida ei saa ning edasimüüjatel ei jää üle muud, kui sellele ise Colombiasse järele minna. Kohvi saab osta ainult kord aastas toimuvalt parimate kohvide oksjonilt, millest võttis osa ka Coffee People, kes sordid hoolikalt välja valis ning Eestisse toimetas. 

Guatemala erikohv valmib aga mitme farmeri ühise pingutusena – kohv kasvatatakse koos, sest nii ei jää väiketootjad suurte konkurentide kõrval varju ning saavad paremini löögile. Kui kätte jõuab viljade korjamise aeg, toob iga farmer oma saagi väiketootjate tehasesse, kust see omakorda edasi töötlemisele viiakse.

Erikohvide kõige olulisem omadus on maitse ja seepärast läbivad kohvid enne väljavalimist põhjaliku maitse- ja kvaliteedikontrolli. Kuidas see käib? Tavaliselt tehakse seda Tallinna külje all asuvas Coffee People’i röstimiskojas, kuid meie kohvieksperdid on käinud sorte ka päritolumaades kohapeal degusteerimas. 

Mis annab kohvile erilise maitse?

Erikohvi maitsespektrit võib võrrelda näiteks veinimaailmaga – kui veinides leidub umbes 600-700 keemilist elementi, mis annavad igale veinile unikaalse maitse ja eripära, siis kohvi maitset mõjutavaid elemente on lausa poole rohkem ehk 1200.

Maitse kujunemisel mängib rolli ka see, et ainult ekvaatori lähedal kasvav kohvitaim on väga nõudlik ja küllaltki pirtsakas. Hea kohvi saamiseks peavad kasvutingimused ehk ilm, õhuniiskus ja temperatuur olema täpselt õiged. Niisiis võid eriti hea kohvi eest tänada nii tootjaid kui ka loodust, mis soodsate tingimustega kohvitaimele hea maitse-potentsiaali andis. 

Sama tähtis on kohviubade korjamise aeg ja viis. Kõige suurem erinevus väiketootjate ja kommertstootjate vahel on see, et väiketootjad korjavad oma saagi käsitsi. Oale on väga tähtis saada korjatud täpselt õigel hetkel. Kõige paremini maitseb kohv siis, kui uba on korjamise hetkel täpselt õige küpsusastmega. Kommertstootjad kasutavad saagi korjamiseks masinaid, mis tähendab, et ühe soojaga korjatakse ära iga küpsusastmega oad ning tulemuseks on paratamatult ebaühtlane kvaliteet. 

Kolmas etapp on röstimine, mille käigus tekivad kaks kolmandikku kohvi maitset ja aroomi mõjutavatest keemilistest elementidest. Röstimine on peen protsess, mille käigus võlutakse ubadest välja kogu kasvutingimustes tekkinud potentsiaal – selles järgus saab üks kohv pähklise, teine aga kerge tikrimaitse.

Röstimise käigus saavad kommertstootjad ühtlustada oma saagi maitse, röstides selle lihtsalt keskmisest tumedamaks. Tulemus on ühtlane, aga mitte kuigi nüansi-rohke. Siin kehtib sama põhimõte, mis näiteks liha küpsetamisel – ükskõik, kas ahju läheb filet mignon või kanakints, kui see söeks küpsetada, maitseb see nagu süsi. 

Tee ise ka proovi 

Nii Guatemala kui Colombia sordid on müügil Rimides, Selverites ja Maximates, aga saad kohvi endale koju tellida ka e-poest. Coffee People kodulehel on praegu käimas põnev advendiprogramm, millel tasub silm peal hoida, sest iga päev avaneb jõulukalendris uus soodus- või kingipakkumine, koos väga põnevate retseptidega.

Oled sa GEENIUS, RIKAS või PRO? Vali sobiv tellimus siit.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate olulisematest Geeniuse teemadest.