Teeme selgeks: kuidas tuleb sälitada lemmiklooma kuivtoitu

Lemmikloomade kuivtoidu säilitamise reeglid on võrreldes kuivainetele mõeldud soovitustega teistsugused.Foto: Shutterstock

Kuivtoidu säilitamise osas tundub endiselt olevat palju segadust, seega proovime sellesse teemasse veidi selgust tuua. Pahatihti säilitatakse kuivtoitu põrandakütte peal, niiskes pesuruumis või siis vastupidi külmal ja niiskel terrassil, kus lisaks temperatuur kõigub. Lõpuks ollakse üllatunud miks koer kas ühel hetkel keeldub toitu söömast või siis kaasneb söömisega kõhulahtisus.

Teemasse toob selgust FendaF OÜ kaasasutaja ning koerte toitumise ja tervise kogemusnõustaja Piret Oper.

Säilitamisel tuleb olla hoolas

Olukorda raskendab lisaks ka see, et täiesti looduslike kuivtoitude puhul ei ole kasutatud sünteetilisi säilitusaineid, vaid E-vitamiini. Sellisel juhul tuleb olla kuivtoidu säilitamisel eriti hoolas. E-vitamiin nimelt kardab õhku, valgust, niiskust ehk sisuliselt kohe, kui sa koti avad, hakkab E-vitamiin oma mõju kaotama. See on ka põhjus, miks paljud holistilised veterinaarid soovitavad avatud kotis oleva toidu ära kasutada 1–2 kuu jooksul. Hiljuti kuulasin ühe holistilise veterinaari esinemist, kes ütles, et toit tuleks peale koti avamist ära kasutada 3–4 nädala jooksul!

Paljudele ilmselt tundub, et kuivtoit on sisuliselt sama nagu küpsised või kuivained (riis, tatar, jahu jne). Ei ole ju neile mingeid erilisi nõudeid ning isegi kui kuivained tuleks ära tarvitada näiteks nädala jooksul (osade pastade puhul pakil kirjas), siis tegelikult ei juhtu ju nendega suurt midagi, kui me seda ei tee. Miks on aga kuivtoidu säilitamise reeglid võrreldes kuivainetele mõeldud soovitustega teistsugused ning missugused need nõuded täpsemalt on?

Kui küpsiste ja tavaliste kuivainete puhul räägime peamiselt teraviljast, siis kuivtoidu puhul räägime lihast. Proovi küpsetada näiteks liha 120 kraadi juures ning siis pane samasugustesse tingimustesse hoiule nagu kuivtoit. Toidu riknemist hakkad ilmselt nägema juba mõne päeva pärast.

Hoiustamistingimused

Kuivtoidu paki peal on reeglina kirjas, et säilita toitu kuivas ja jahedas. Mida see siis täpselt tähendab? Kuigi võib tunduda loogilisena panna toit garaaži või külmale terrassile või kasvõi jahedamasse majapidamisruumi, kus on ka pesumasin või kuivati, siis kõigis neis kohtades on liiga palju niiskust.

Seega on soovitus hoida toitu köögis/toas ehk samamoodi nagu hoiustatakse ka muid kuivaineid, küll aga originaalkotis ning kindlasti ka suletuna. Jahedaks peetakse temperatuure vahemikus 10 kuni 38 kraadi. Tuleb jälgida, et toit ei oleks kohas, kus ka ajutiselt võib temperatuur kerkida üle 38 kraadi või langeda alla 10 kraadi (alla või üle soovitatud temperatuuri hakkab toimuma toidu roiskumine). Ja kindlasti ära hoia toitu selliselt, et sinna päike peale paistab, kuna see tekitab kotis oluliselt kõrgema temperatuuri. Lisaks ei tasu toitu hoida ka otse põrandakütte peal, sest seal soojendatakse toitu altpoolt ning temperatuur kotis võib tõusta samuti kõrgemaks kui peaks ja tohiks.

Lisaks temperatuuri ja niiskuse jälgimisele tuleb kindlasti hoida toitu ka õhukindlalt – kas kasutada vastavat koeratoidu tünni (toit soovitatakse tünni panna koos originaalkotiga, mitte valada ümber) või siis sulged koti sulguriga. Kindlasti ära jäta toidukotti pealt niisama lahti – selliselt on toit avatud nii niiskusele kui ka näiteks putukatele (piisab kasvõi ühest kärbsest, kes koti sisse munad muneb). Kui sa kasutad hoiustamiseks vastavat tünni ning valad toidu tünni (mitte ei tõsta tünni koos kotiga), siis tuleb kindlasti tünn ka vahepeal puhtaks pesta ja kuivatada. Kindlasti ei tohiks vanale toidule uut toitu peale valada, kuna vana toit võib rikkuda ära ka uue toidu. Lisaks ei ole soovitatav säilitada toitu plastikanumates (eriti ilma originaalkotita), sest plastikust lekib aineid sinu lemmiku toidu sisse.

Kotil olev parim enne kuupäev kehtib ainult tingimusel, et kotti ei ole avatud. Kui kott on juba avatud, siis tuleb koti sisu ära tarbida kas kuu või äärmisel juhul kahe jooksul või siis osa kogusest sügavkülma panna. Kui soovid osta suure koti, millest jätkub lemmikule toitu kuudeks, siis jäta välja ainult ühe kuu kogus ning sügavkülmuta ülejäänud osa. Kuivtoidu külmutamise soovitus võib tunduda veider, tegelikult aga on see täiesti normaalne, kuna peatab kõik protsessid. Kui võtad toidu sügavkülmast välja, siis on toit lihtsalt külm, aga mitte vesine – ei lähe ka vesiseks, kui ta toatemperatuuril seisab.

Mida silmas pidada naturaalse toidu ja maiuste puhul?

Naturaalse kuivtoidu kõige suurem erinevus on see, et ka toidu säilitamiseks ei kasutata kunstlikke säilitusaineid, vaid kõigest tokoferoole (E-vitamiini). Ilmselt kõik, kes on kokku puutunud ökotoodetega (kas ise hoidistamisel või kasvatamisel/kasutamisel), teavad, et mida puhtam on toit, seda vähem tooted reeglina säilivad ning seda hoolsamalt on vaja järgida õigeid säilitamise tingimusi. Võta näiteks poest ostetud õun ning enda või kellegi aias kasvanud õun ja jäta mõlemad nt nädalaks toatemperatuurile. Ilma säilitusaineteta õunal hakkad sa muutusi nägema juba 2–3 päeva pärast, kui paljud poe õunad on suure tõenäosusega ka nädala pärast samasugune nagu nädal varem.

Naturaalsete maiuste puhul kehtivad tegelikult täpselt samad hoiustamistingimused nagu kuivtoidu puhul ehk maiuseid tuleb hoida jahedas ja kuivas. Siin kehtib sama soovitus nagu ka kuivtoidu puhul – kui sul jäävad maiused pikemaks ajaks seisma, siis pane need sügavkülma. Sügavkülm peatab kõik protsessid ning ei lase rasval rääsuda.

E-vitamiin, mida kasutatakse toidus säilitusainena on tegelikult antioksüdant, mis on võimeline peatama oksüdatsiooni teket kuivtoidus. Kuivtoidus takistab E-vitamiin oksüdeerumist, peatades rasvade, rasvlahustuvate ühendite ja õlide dekonstrueerimise. Rasvade oksüdeerumisel väheneb nende toiteväärtus ning tekib ka ebameeldiv ja vananenud maitse ning tekstuur. Seega on oksüdeerumise risk kõrgem just kõrge rasvasisaldusega toitude puhul. Just õhk ja valgus on looduslike säilitusainete kõige suuremad “vaenlased”.

Soovitused kuivtoidu säilitamiseks

  • Säilita toitu originaalkotis (aitab säilitada värskust ning vältida roiskumist).
  • Kasuta hoiustamiseks kas vastavat tünni või sulge kott õhukindlalt (väldi plastikut).
  • Kui sul on vaja toitu säilitada kauem kui paar kuud, pane osa toitu sügavkülma.
  • Ära kunagi jäta toitu otsese päikese kätte – see tõstab toidu temperatuuri, suurendab niiskuse taset ja saastumise riski.
  • Ära kunagi sega säilitamiseks vana toitu uuega – vana toit võib olla juba riknenud, vana toidu parim enne kuupäev saabub varem kui uuel toidul, vana toidu kvaliteet on juba langenud tänu õhuga kokku puutumisele.
  • Tünnid on reeglina mõeldud toidu pikemaajaliseks säilitamiseks (aitab toitu säilitada eeldusel, et tünn suletakse kogu aeg korralikult). Soovitus on säilitada toitu tünnis koos originaalkotiga, kuna plastik ja metall võivad aidata kaasa toidu riknemisele.
  • Hoia toitu niiskuse eest – niiskus võib toitu lagundada või saastada.
  • Kui kuivtoit on puutunud kokku veega ja jäänud seisma, viska toit ära, sest see on rikutud ning ei sobi kasutamiseks.
  • Ole eriti hoolas säilitamistingimuste järgimisel naturaalse kuivtoidu puhul.

Soovitused märgtoidu säilitamiseks

  • Märgtoitu ära eelistatult külmuta, kuna see võib muuta vähesel määral maitset.
  • Ära hoia seda koera kausis või külmikust väljas kauem kui 4 tundi (pärast 4 tundi toatemperatuuril tuleks märgtoit ära visata).
  • Üldine soovitus on, et märgtoidu võiks ära kasutada 2 päeva jooksul. Riknemine hakkab toimuma reeglina 5–7 päevaga, seega märgtoit, mida sa ei kasuta ära 5 päeva jooksul, pane vastava anumaga sügavkülma, kus see säilib 4–6 kuud (tee valmis sobivad portsjonid).

Looduslikud kuiv- ja märgtoidud ning maiused leiad FendaFi e-poest. Lisaks võid meile oma koeraga külla tulla, et ta saaks endale ise sobiva toidu välja valida.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.