Valmista ise: köögivili juuretisega purki ja hapnema!

Kuigi igal perenaisel on kurkide valmistamisel oma retsept või nipp, peitub kurgijuuretise võlu just kasutamise lihtsuses ja selles, et hea maitse on iga kord garanteeritud.Foto: Nordwise

Kõik me teame, et juuretist kasutatakse leiva või saia küpsetamisel. Tavaliselt on see ports eelmise leivateo hapnenud tainast, mis aitab leival küpsemise ajal kerkida. Kuid pisut üllatav võib tunduda see, et lisaks tavalisele leivajuuretisele on olemas päris mitut sorti juuretisi, mille abil saab kodus ise näiteks maitsvat jogurtit või hapukurki valmistada.

Biokompetentsikeskuse BioCC OÜ turundusjuht Justin Hein räägib, et idee juuretist tootma hakata tekkiski soovist kodus ise kõiksugu köögivilju kontrollitud viisil hapendada. “Kuna oleme biotehnoloogia arenduskeskus, kus me igapäevaselt tegelemegi erinevate bakterite kasvatamisega, siis avastasime töö käigus, et see bakter, millega saab näiteks silo teha, sobib samahästi köögivilja hapendamiseks, ilma et kvaliteet halveneks,” meenutab Hein.

Kurk saab krõmps ja maitsekas

Esimene Nordwise® juuretiste sarja toode, millega mullu suvel turule tuldi, oligi kurgijuuretis. “Meie soov oli valmistada üks tõeliselt mõnus maitsekas hapukurk, mille saaks päevake-paar enne grillipidu valmis segada ja hapnema panna, ” räägib ta. Segusse on lisatud kõik see, mis maitset annab ning hapnemise käivitab.

Kurkidele annavad maitset kuivatatud till, koriander, must pipar, mädarõika juur, loorberilehed, vürtspipar, kuivatatud küüslauk ja kuivatatud porgand. Hapnemisele aitab kaasa piimhappebakter Lactobacillus plantarum TAK59.

Valmistamiseks on vaja vaid soolvesi valmis keeta ja pisut jahutada. Seejärel tuleb juuretisepaki sisu kurkidega vaheldumisi purki laduda, soolvesi peale valada ning kohe kaanega katta. Edasine sõltub juba sööjate maitsest, kas süüa mõne tunni pärast või lasta ööpäev-paar hapneda. 

Hein ütleb, et kuigi igal perenaisel on kurkide valmistamisel oma retsept või nipp, peitub kurgijuuretise võlu just kasutamise lihtsuses ja selles, et hea maitse on iga kord garanteeritud.

Juuretisi soovitab ta hoida külmikus, sest nii säilivad bakterid aktiivsemad ja maitseomadused teravamad.

Laborites tehakse praegu eeltööd, et jõuluks hapusaia juuretis turule tuua. Hein arvab, et kuigi hapusaia tegemine on pisut keerulisem kui kurgi hapendamine või leiva küpsetamine, saab Nordwise® juuretise abil igaüks sellega vaevata hakkama.

Juuretised on saadaval e-poodides Nordwise®, Ökosahver ja Maarahva Pood ning Coop ja Prisma kauplustes.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.