Süüa tehes tahame ikka, et rasvase või kõrbenud käki asemel on taldrikul isuäratav roog, milles on kõik vitamiinid ja mineraalid alles. Electroluxi koolitusjuht Margus Soots tutvustab hitt-toodet – auruahju, mis aitab kokku hoida elektrit ja saab uueks parimaks sõbraks ka kõige kehvemale kodukokale.
Kui mõelda, mis imeasi see auruahi õigupoolest on, siis tegemist on ühe lihtsa vahendiga, millega hea toit veel paremaks muuta. Ehk lisaks tavalise ahju omadustele saab selles kasutada auru eeliseid. Olgu liha või küpsetised – auru lisamine teeb road väljast krõbedaks ja seest maitsvaks.
“Auruahjudes on kasutusel nelja tüüpi aur. On olemas nii-öelda 25 protsendiline aur, kus kasutame kõrgeid temperatuure,” selgitas Soots. Selle programmi puhul on ahjus temperatuur vähemalt 130 kraadi. Kõige ideaalsem on see leiva, saia ja ka liha küpsetamiseks. “Selle kohta võiks öelda, et tegemist on nn madala auruga.”
Järgmine tase on 50-protsendiline aur. “See tähendab, et küpsetame umbes 50-protsendilise kuumusega. Sellise programmiga on ideaalne küpsetada magustoite, kala.”
Järgneb sajaprotsendilise auruga programm, kus on kasutusel madalamad temperatuurid. “Seal võib ahju temperatuur jääda 52 ja 90 kraadi vahele, et saada ideaalsem küpsetud,” rääkis Soots. Parim on see näiteks juurviljade küpsetamiseks.
Neljas programm on sous vide meetod ehk vaakumküpsetamine. “Sellises ahjus on võimalik näiteks loomaliha küpsetada kraadi täpsusega.” Selle meetodi kasutamisel tuleb eelnevalt küpsetusse minev toit vakumeerida. “Näiteks liha tehes saame eraldi juba kõik portsjoniteks jagada, vakumeerida ja siis küpsetada seda nii nagu profiköögis tehakse,” lisas ta.
Üldjuhul on Sootsi sõnul moodsad auruahjud nii targad, et kokkajal tuleb vaid programm välja valida. Masin sätib auru ja kõik muu vajaliku ise paika. “Ahi pakub sulle sõltuvalt mudelist ise välja õige küpsetusmeetodi,” lisas ta.
Aga kuidas aur ahju saada? Selleks on kaks varianti – teatud mudelitel valada vesi ahju juhtpaneelist välja tõmmatavasse konteinerisse või ahju põhjas olevasse spetsiaalsesse süvendisse, valima ahjul Plus Steam programmi ja selle käivitama. Seejärel tuleb ahju viis minutit eelkuumutada. Lõpuks polegi midagi muud, kui toit ahju ja küpsetamine võib alata.
Auruahi on tervisliku toitumise abimees
Sootsi sõnul ongi auruahju peamine eelis see, et toitudesse jäävad kõik mineraalid, soolad ja muud kasulikud ained alles. “Kui sa juurvilju näiteks keedad, siis jääb osa kasulikest ainetest keeduvette, aga auruahjus jäävad need toidu sisse alles.”
Ka liha küpsetades jääb tulemus mahlasem, sest lihast endast eraldub niiskust vähe.
Küpseta liha ja creme brulee’d samal ajal
Auruahjude suureks eeliseks on ka see, et saab kokku hoida nii energiat kui aega. “Kui temperatuurid ja aurutase sobivad, siis võib samaaegselt küpsetada ahjus näiteks liha või kala ja magustoitu.” Kuidas see siis võimalik on? Tavalises ahjus kaks nii erinevat rooga kokku pannes võivad mõlema maitsed ja lõhnad muutuda. Auruahjus aga maitsed ja lõhnad ei segune.
Lisaks toimub auruahjus ka küpsetamine kiiremini. Roog võib valmida isegi kaks korda rutem. “Eks see on tingitud sellest nn kerise-efektist, mis tekib ka saunas ja auruahi on põhimõtteliselt toidu saun,” rääkis Soots. Ta tõi näite enda kodust, kui pere küpsetab auruahjus leiba 120 kraadi juures. Leib küpseb kiiremini, kui tavalises ahjus ja koorik jääb seejuures mõnusalt krõbe ning seest on leib küpsenud ja pehme.
See on aga rõõmustavaks faktoriks just elektri hinnaralli ajal. “Kuigi see ahi kasutab küpsetamise hetkel energiat nagu iga teine ahi ja ses mõttes tarbimises mingisugust suurt vahe ei ole, siis tegelikult küpsetamise kiirus ja madalam temperatuur võtavad ikkagi vähem energiat.”
Tutvu Electroluxi auruahjude ja nende kasutusvõimalustega lähemalt siin.