Säilitab vitamiinid ja mitte ainult: üks moodne ahi võiks olla igas köögis!

Electroluxi integreeritud auruahi.Foto: Euronics

Auruahi kogub aina enam populaarsust ja seda nii professionaalide kui ka kodukokkade köökides. Tegemist on tehnoloogiaga, mis võimaldab lihtsa vaevaga valmistada tervislikke ja maitseküllaseid toite. Järgnevalt räägimegi auruahju eelistest lähemalt. 

Mis muudab auruahju eriliseks? 

N-ö tavaahjud kasutavad toidu küpsetamisel ainult kuumust, auruahjud ka auru. Auruahi on eriti hea valik neile, kes peavad lugu tervislikust toidust – aurus valminud toitudes säilivad kõik vitamiinid ja toitained ning ka värvid säilivad erksana. Lisaks tulevad toidus esile uued maitsed, ilma et peaksid lisama rasvainet. 

Auruahjus saab valmistada suurepäraselt riisi ja kuskussi kui ka mahlakaid vaakumküpsetatud, sous vide’i meetodil roogasid. Auruahjus üles soojendatud toit maitseb nii hästi, justkui oleks see nüüdsama küpsetatud. 

Kuid mis vahe on auru funktsiooniga ahjul ja täisauruahjul? 

Lisa toidule krõbedust

Täisauruahjus saab küpsetada erinevaid koostisosi, kasutades selleks ainult auru. Lõhe, köögiviljad või hoopis seapraad – küpseta toitu sajaprotsendiliselt auruga. 

Aurufunktsiooniga ahjus kasutatakse toidu küpsetamisel küll kuumust, kuid auruga saab anda näiteks kanakoibadele või leivale krõbeda kooriku. 

Kas teadsid? Auruahju eri tasanditel saab korraga küpsetada kartulit ja kala nii, et aroomid ei segune. 

Mida valida? 

Igal brändil on oma plussid, miks just seda eelistada võiks. Näiteks Electroluxil on suisa neli erineva aurufunktsiooniga ahju: 

  • SteamPro. Sajaprotsendiline aur, mille temperatuuri saab reguleerida ühe kraadi täpsusega. Lisaks on ahjul sous-vide-programm.
  • SteamBoost. Aurufunktsiooniga ahi, kus on võimalik valida 25-, 50- või 100-protsendiline aurutus ja mille temperatuuri saab reguleerida viie kraadi täpsusega. SteamBoost kasutab aurutamisel kolme taset. Üks küpsetamiseks, teine praadimiseks ja pruunistamiseks ning kolmas, mis kasutab tugevat aurutust. Nii saad küpsetada krõbeda koorikuga leiba, mahlast praadi ja suus sulavaid kalaroogi. 
  • SteamCrisp®. Funktsioon ühendab auru traditsioonilise kuumusega, et valmistada toitu eriti õrnalt. Sellises ahjus ei kuiva road ära ning auru toimel paranevad maitse ja tekstuur. Auru saab kasutada, kui ahju temperatuur on vähemalt 130 kraadi.
  • SteamBake. Ahju põhja pannakse vett. Niiskus võimaldab taignal täielikult kerkida, moodustades maitsva pehme sisu, samas kuiv kuumus moodustab rikkaliku, läikiva koore.
Electroluxi auruahjus valmivad ka krõbedad küpsetised. Foto: Euronics

Millega paistavad silma teised brändid? Whirlpool on tuntud SteamSense+ funktsiooni poolest. Valikus on kolm eelseadistatud aurutaset: madal, keskmine ja kõrge. Tulemuseks on veelgi maitsvamad road. 

Miele kliimaküpsetusega ahjudes valmivad võrreldamatult kohevad taignad ja pruunistatud koorikutega road.  DualSteam kompaktsetes mikrolaine auruahjudes on kombineeritud mikrolainefunktsioon, arutamine ja kiirküpsetus suurima paindlikkuse jaoks. Mitmekülgsed võimalused alates taigna kergitamisest kuni suussulava praeni. 

Kui palju on kodus ruumi? 

Selleks, et uue köögitehnika valimine oleks pisut lihtsam, on hea, kui teaksid, kui palju on su köögis uue seadme jaoks ruumi. Kõik ahjud vajavad vähemalt 60 cm laiust ruumi, kõrgus võib varieeruda. Vaadake erinevate kõrguste põhjal, missugune ahi võiks teile sobida:

60 cm – standardse suurusega ahi
45 cm – kompaktne ahi, mis sobitub kenasti väiksemasse ruumi

Kui teil on suur majapidamine või armastate tihti külalisi võõrustada, peaksite valima võimekama ahju, mis suudab toime tulla suuremate toidukoguste valmistamisega. Ahju mahutavust mõõdetakse liitrites.

70+ liitrit – täiuslik suuremasse majapidamisse
40-70 liitrit – ideaalne 3-4-liikmelisele perele
35-40 liitrit – sobiv ühele inimesele või paarile

Oluline on, et uus ahi sobituks kodu interjööriga ja vastaks just sinu pere vajadustele. 

Tutvu meie auruahjude valikuga lähemalt siin

Kuidas puhastada ahju?

  • vee või aurupuhastus – lihtne kemikaalivaba puhastamine, mille käigus täidetakse paak veega ja käivitakse vastav programm. Programmi lõppedes tuleb aurustumise käigus sulanud mustus eemaldada pehme lapiga.
  • katalüütiline puhastus – seadme sisemus on kaetud katalüütilise emailiga, mis teeb puhastamise oluliselt hõlpsamaks (ahjupinna kate oksüdeerib rasva automaatselt, kui ahi saavutab 250 kraadise temperatuuri),
  • pürolüütiline puhastus –  kõrge temperatuuri juures läbiviidav toiming, mille puhul võivad küpsetusjääkidest ja ahju materjalidest eralduda aurud. Ahi kuumutatakse kuni 500 kraadini ja jäägid põletatakse tuhaks.

Auruahju katlakivieemaldus

Auruahjud vajavad aeg ajalt katlakivi eemaldust.

Katlakivi eemaldamise intervall sõltub auruprogrammide kasutamise sagedusest ja vee karedusest. Ahi teavitab katlakivi eemaldamise vajadusest.

Katlakivi eemaldamise vajadus tekib näiteks Electroluxi auruahjudes (StemBoost ja SteamPro).

Allikas: Euronics

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.