Unistad päevast, mil praeahi ennast ise puhastaks! Sinu palveid võeti kuulda ja see ongi päriselt võimalik

Ahjust tulev maitsev roog toob ikka naeratuse suule, kuid ahju puhastamine on seni olnud tüütu küürimine.Foto: Electrolux

Praeahju puhastamine on nii tüütu töö, mida ei viitsi hästi ette võtta ka kõige suuremad puhtusearmastajad.  Seda ehk põhjusel, et see tundub olevat kohutavalt raske ja ebameeldiv ülesanne, mille puhul näib, et vaja läheb spetsiaalseid kemikaale ja suurt kannatlikkust nühkimisel.

Juba mitu aastat on aga nutikamad koduperenaised läinud lihtsama vastupanu teed ja oma vana ahju vahetanud välja moodsama vastu, millel on isepuhastussüsteem juba sees. 

Pürolüüs kuumutab kõik tuhaks

Sellise süsteemiga ahjud jagunevad puhastussüsteemi põhjal pürolüütilise ja katalüütilise puhastusega ahjudeks.

Kõige levinum neist on pürolüüs, mis ei ole Electroluxi koolitusjuht Margus Sootsi sõnul mingi uue aja moodne leiutis. “See meetod tuleb profiköögist, kus ei saa puhastamiseks keemiat kasutada, mistõttu on pürolüüs kõige loodussõbralikum ja kemikaalide vabam viis, kus vastupidiselt mõningatele müütidele ei ole midagi mürgist ega kahjulikku,” rääkis Soots.

“Pürolüüsi puhul kuumeneb ahi kuni 500 kraadini, põletades rasva ja mustuse jäägid. Peale puhastusprogrammi lõppemist saab lihtsa vaevaga ära pühkida tekkinud tuha,” selgitas Soots.

Tuhastuvad just ahju talletunud orgaanilised jäätmed, mis on tekkinud toiduvalmistamisest ning ahju pinnast midagi pürolüüsi käigus ei eraldu.

Pürolüüsahjud on enamasti kasutamise käigus ka pisut ökonoomsemad tänu paremale

isolatsioonile ja neljakordsele ukseklaasile. Osad ahjud annavad näiteks ise märku kui puhastusaeg kätte jõuab. 

Mis teeb pürolüüsi aga energiasäästlikumaks? Näiteks tunniajasel režiimil on vaid teatud periood kuumutamise ajal kui ahi töötab täisvõimsusel. Muul juhul on tegemist temperatuuri hoidmisega, ehk seade töötab poolel võimsusel, ning protsessi osa on ka jahtumine, mis on ligi pool ajast ning ei võta üldse energiat. Ahju tavaline võimsus on 3500 vatti, mis on olenevalt elektripaketist tunnis mõnikümmend senti.

Pärast pürolüüsiga puhastust jääb ahju alles tuhk, mille saab kerge vaevaga kokku pühkida. Foto: Electrolux

Turvaline lahendus ka lastega peredes

Kuna pürolüüs kasutab kõrgeid temperatuure, siis puhastusprotsessi jooksul hoitakse ust lukustatuna ning seda on võimalik avada alles 250 kraadi juures. Samuti ei lähe puhastuse jooksul ahju ukseklaas väljast tuliseks. Seetõttu võib olla kindel, et näiteks lastel ei ole võimalus vahepeal ahjule ligi pääseda ning kogu protsess on turvaline. 

“Mis on pürolüüspuhastuse puhul oluline mainida on see, et enne režiimi käivitamist võiks ahjust eemaldada kõik ahjuplaadid ja siinid,” lisas Soots.

Tema sõnul on Electroluxi ahjudel pürolüüspuhastuse funktsioon väga levinud, näiteks leiab seda isegi SteamCrisp auruahjude peal. 

Muudest funktsioonidest on pürolüüsiga mudelitel olemas näiteks juhendatud küpsetamise funktsioon, mille puhul saad ahju menüüst valida valmistatava toidu ning ahi ise soovitab sobiva režiimi, temperatuuri ja aja ning annab kasutajale märku, kui toit on valminud. Pürolüüsiga ahjudel saab küpsetamiseks kasutada temperatuuri alates 30 kraadist kuni 300 kraadini, mistõttu saab seal kergitada nii tainast kui ka valmistada pitsat.

“Üldiselt on ahjudele väga palju mugavusfunktsioone juurde tulnud, mistõttu on oluline inimestele tutvustada teisi küpsetusmeetodeid kui pöördõhu režiim,” sõnas Soots. 

Electroluxi ahjudel on ka telefonirakendusega ühendamise võimalus – Electrolux Kitchen äpist saab muuhulgas ahju sisse-välja lülitada, jälgida toiduvalmistamisprotsessi ja otsida ahjuga ühilduvaid retsepte. Samuti tulevad äppi märguanded seadme hooldusvajaduste kohta.

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.