Pikk lugu

“Aga mida SEE nupp teeb?” ehk kõik sinu praeahju funktsioonid, mida sa õigesti kasutada ei ole osanud

Foto: Shutterstock

Kuigi tänapäevased praeahjud pakuvad loendamatul hulgal võimalusi toidu valmistamiseks, pole paljud kodukasutajad enamikuga ahju režiimidest üldse tuttavad. Kas sina tead, mida kõik sinu praeahju tingmärgid tähendavad?

Toidukoolituste korraldaja ja hobikokk Getter Madison ütleb, et enamasti kasutavad inimesed kõige tavalisemat alt ja pealt küpsetamise funktsiooni ja ega see polegi sugugi halb: asja ajab see funktsioon alati ära.

“See sobib suurepäraselt kasutamiseks, kui ahjus on üks plaat või riiul ning õhk pääseb toidule ligi igast küljest,” sõnab ta.

Kui vaja aga korraga rohkem asju küpsetada, tuleks kasutada pöördõhku: see jaotab õhu ahjus ühtlasemalt laiali. “Eriti kasulik on see siis, kui ahjus küpseb korraga mitu plaadi- või riiulitäit toitu,” selgitab Madison.

Väga sageli ei taipa inimesed tema sõnul kahetsusväärsel kombel kasutada grillfunktsiooni, mis on ideaalne toidu kiireks pruunistamiseks. “Tihti lõpetan oma vormiroad ja muu sellise just grillfunktsiooniga, sest nii saan juustu ja muud katted kenasti kõrbedaks, pruuniks,” räägib Madison.

Tema sõnul on ka altpoolt kuumutamise funktsioon asi, mida kasutatakse liiga vähe, kuigi pitsat tehes on see üsna asendamatu: pitsapõhi tahab tugevamat kuumust just altpoolt.

Asi, mida kõigil ahjudel küll polegi, aga mida selle olemasolul reeglina ei kasutata, on aurufunktsioon. “Paljudel ahjudel on keskel ringikujuline süvis, mis on mõeldud vee jaoks. Vesi tagab auru ning aur omakorda väga krõbeda kooriku näiteks leival või saial. On teisigi küpsetisi, mis sellest kasu saavad,” ütleb Madison.

Praeahju tüüpilisemad funktsioonid ja nende otstarve:

Pöördõhk

Foto: https://www.appliance-insurance.co.uk/

Pöördõhk paneb ahjus kuuma õhu ringlema. See on vajalik näiteks siis, kui tahad mitmel tasapinnal korraga küpsetada suuremat kogust toitu.

Ülemine ja alumine kuumutus

Foto: https://www.appliance-insurance.co.uk/

Kõige levinum funktsioon, mis on ühtlasi ka kõige lollikindlam: küpsetab kõik asjad küll valmis, aga sageli jääb paljude roogade puhul vajalikust efektist puudu, näiteks ei lähe toit sellega krõbedaks.

Alumine kuumutus

Foto: https://www.appliance-insurance.co.uk/

Sobib hästi näiteks kookide või pitsade küpsetamiseks juhul, kui põhi vajab suuremat kuumutamist kui toidu pealmine pool. Sobib ka toidu soojas hoidmiseks.

Alumine kuumutus+grill

Foto: https://www.appliance-insurance.co.uk/

Seda nimetatakse ka pitsafunktsiooniks ja seda põhjusel, et see küpsetab põhja ja grillib pealmist poolt, mis ongi just pitsade küpsetamisel eriti oluline.

Turbogrill

Foto: https://www.appliance-insurance.co.uk/

Sobib suurepäraselt suuremate lihatükkide küpsetamiseks juhul, kui on oluline saavutada krõbedat koorikut. Hästi sobib ka näiteks gratääni puhul pruunistamiseks.

Grill

Foto: https://www.appliance-insurance.co.uk/

Tomib nagu grill ikka. Hea ka näiteks köögiviljade, sealhulgas ka kõrvitsa röstimiseks.

Sulatamine

Foto: https://www.appliance-insurance.co.uk/

Siin pole ilmselt vaja eriti pead murda: see funktsioon on külmutatud toidu sulatamiseks.

Telli Geeniuse uudiskiri

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto- ja rahaportaali olulisematest lugudest.