Terrassi ei ehitata enam nii nagu paljud harjunud on

Kestvat terrassi enam nii ei ehitata nagu asi vanasti käis.Foto: Shutterstock

Rubriiki toetab

Käes on aeg terrassi ehitamiseks – selleks mõeldud puit on odavam kui viimastel aastatel ja ilmadki soosivad tasapisi selliseid välitöid. Kuid enne alustamist tasuks end kurssi viia tänapäevaste meetoditega.

Selgub, et vähe sellest, et aastatega on muutunud materjalid, mida terrassi ehitamiseks kasutatakse – lisaks puhuvad uued tuuled ka selles vallas, kuidas ehitada, ja paljud senised tõekspidamised enam paika ei pea.

Värskemate lahendustega tasub end aga kurssi viia, et valmistada võimalikult kauakestev terrass.

Terrass peaks olema kerge kaldega

„Vundamendile sõrestiku rajamiseks peaks kindlasti kasutama sügavimmutatud materjali, mis aitab puidul 15-20 aastat tugevana säilida. Terrassi aluspinna roovideks peaks kasutama vähemalt 50x100mm paksusega prussi ning arvestama, et mida hõredam on vundamendi samm ja laudade vahe, seda paksemat karkassipuitu läheb vaja ja vastupidi. Pruss võiks olla tavaline ja mitte liigselt hööveldatud saematerjal, sest see võtab immutusainet paremini sisse. Rooviprusside vahe ei tohiks olla laiem kui 40 sentimeetrit – kui alusroov on tihe ja paksust materjalist, siis jääb terrass hiljem jala all tugev ning ei kriiksu,“ rääkis Puumarketi Tartu osakonna juhataja Mari-Liis Mihkelson.

„Paljud, kes ise terrassi ehitavad, üritavad seda hästi täpselt loodiga sirgeks ajada, kuid tegelikult võiks teha maja seinast eemale väikese kalde, et niiskus ning vihm jookseks õiges suunas ja ei tekiks veeloike,“ ütles Mihkelson.

Laudade vahe võiks olla minimaalne

Mari-Liis Mihkelsoni sõnul oli varem hästi populaarne pliiatsireegel, ehk sisuliselt kahe terrassilaua vahelist vahet mõõdeti pliiatsi paksusega. „Laudise paigaldus oleneb laua kuivusest, kuid soovitan vahed pliiatsist kitsamad teha. Kui kevadel ehitada ja laud on värskelt immutatud või pole täielikult kuiv, siis tõmbab see hiljem kokku ja vahed muutuvad laiemaks. Nii võib juhtuda, et suve lõpuks saab varba sisuliselt laudade vahelt läbi panna. Seepärast võiks värskemast puidust ehitades olla laudade vahe vaid millimeeter. Kui puit on täiesti kuiv, siis võib vahe ka veidi laiem olla. Kindlasti ei soovita laudasid päris kokku panna, vaid jätta neile talvel niiskusega paisumiseks ruumi,“ ütles Mihkelson.

„Terrassilaudasid saab kinnitada klassikaliselt kruvi pealt sisse lastes, aga kasutatakse ka klambreid, mille kinnitus näha ei jää. Kindlasti ei tasu terrassi ehitamiseks kasutada suvalisi kipsikruvisid, sest need ei kannata niiskust. Kruvidel on niiskuskindluse järgi keskkonnaklassid ühest viieni, millest 3-5 sobivad välikasutuseks. Kui terrass asub soolasema ja happelisema keskkonnaga mereäärses kohas, siis tasuks kasutada roostevabasid ja kõige kõrgema keskkonnaklassiga kruvisid,“ soovitas Mihkelson.

„Puitlaudise paigaldamisel on oluline ka selle asetus – tuleks vaadata, et südamiku pool jääks üles. Kuna laud kuivab südamikust niiöelda väljapoole, siis õigetpidi paigaldades jookseb vesi pinnalt maha ja ei teki loike. Rihveldatud laudasid ostes on tootja sellega arvestanud ning seepärast peaks soontega poole ülespidi keerama,“ lisas Mihkelson.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.