Pildid: selgus, millised uued majad kandideerivad Eesti Arhitektide Liidu aastapreemiatele

Kloogaranna maamaja.Foto: Tõnu Tunnel

Rubriiki toetab

Eesti Arhitektide Liidu aastapreemiatele esitati tänavu kahes kategoorias kokku 39 objekti: arhitekti aastapreemiale 18 ja ELAMU preemiale 21. Žüriid on valinud neist kokku üheksa nominenti ja preemiate võitjad kuulutatakse välja pidulikul arhitektuuripreemiate tseremoonial 8. detsembril 2023. Lisaks annab EAL välja tudengipreemia.

Parimad elamud valis välja žürii, kuhu kuulusid arhitektid Joel Kopli ja Madis Eek, sisearhitekt Kadi Karmann ning väliseksperdina Linda Krumina Läti arhitektuuribüroost MADE arhitekti. Linda Krumina sõnul üllatas Eesti, eriti Tallinn oma tohutu elamufondiga ─ nii viimastel aastatel ehitatud kui ka alles ehitatavate korterelamutega.

“Paistab, et rahapuudust selles sektoris küll ei ole, kuid soovida võiks säästlikumaid lähenemisviise ja lahendusi. Teisalt tundub, et ühepereelamute loomisel on tänast võtmeküsimust paremini mõistetud ja neis avaldub ka oskus luua kvaliteetset kodust õhkkonda. Eesti arhitektide professionaalsus uudsete kontseptsioonide ja ning läbimõeldud funktsionaalsuse loomisel on märkimisväärne”, ütles Krumina.

Arhitekti aastapreemia osas tegi valiku saksa arhitekt ning Dortmundi Tehnikaülikooli arhitektuuri ja linnaplaneerimise professor Heike Hanada. „Kõik viis aastapreemiale valitud projekti on omal moel üksteisest erinevad. Auhind eristubki teistest selle poolest, et ei ole seotud ühegi konkreetse hoonetüpoloogiaga. Tuleb tunnistada, et eelvaliku etapis tundus selline lähtepunkt mulle esmalt pisut veider. Kuid strateegia eeliseks osutus, et žürii ei pea valikut tehes keskenduma üksnes hoone arhitektuurile või linnaehituslikele omadustele jõudmaks mõistlikult võrreldava otsuseni. Seetõttu oli minu jaoks oluline, et iga projekt, ükskõik kui intiimne või privaatne, tõstataks ka sotsiaalseid küsimusi. Valitud väikesed puidust metsaonnid ei ole seega minu arvates pelgalt eramajad, vaid peegeldavad ka minimalistliku elustiili küsimust ja tõstatavad seeläbi ökoloogilisuse ja jätkusuutlikkuse teema. Kaks nomineeritud kooli seevastu esindavad arhitektuuri- ja linnaehituslikke lahendusi, mis üllatavad ja võidavad külastajate südamed oma ühtlase kvaliteetse teostuse ja disainiga. Nendes kajastub ühtviisi nii uus kooli- ja õpikontseptsioon kui ka nõudlik arhitektuur. Tallinna Kunstihoone paviljon on valimist kindlasti kõige radikaalsem projekt. Ent siingi moodustavad ühelt poolt julgus ja tugev kontseptsioon ning teiselt poolt arhitektuuri kvaliteet suurepärase terviku, mis suudab end Euroopa kontekstis enesekindlalt kehtestada. Žüriiliikmena soovin kogu südamest õnnitleda kõigi viie hoone autoreid nende erakordse töö eest”.

Eesti Arhitektide Liidu (EAL) arhitekti aastapreemia 2023 nominendid on:

Kloogaranna maamaja (foto: Tõnu Tunnel) – autor: Peeter Pere (Peeter Pere Arhitektid)

Minikin Hunt minimaja Laulasmaal (foto: Mari Hunt) – arhitektuur: Mari Hunt; sisearhitektuur: Mari Hunt ja Ines Haak

Paide gümnaasium (foto: Elvo Jakobson) – arhitektuur: Maarja Kask, Ralf Lõoke, Helina Lass, Ragnar Põllukivi, Martin McLean (Salto arhitektuuribüroo); sisearhitektuur: PINK; haljastus: Maarja Gustavson

Pelgulinna riigigümnaasium (foto: Tõnu Tunnel) – arhitektuur: Ott Alver, Alvin Järving, Mari Rass, Kaire Koidu, Jõnn Sooniste, Katrin Vilberg, Lisett Eist, Karoliine Kuus (Arhitekt Must); sisearhitektuur: PINK; maastikuarhitektuur: Kino maastikuarhitektid

Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljon (foto: Tõnu Tunnel) – autorid: Maarja Kask, Ralf Lõoke, Margus Tamm (Salto arhitektuuribüroo)

Eesti Arhitektide Liidu (EAL) preemia ELAMU 2023 nominendid on:

Kloogaranna maamaja (foto: Tõnu Tunnel) – autor: Peeter Pere (Peeter Pere Arhitektid)

Mustjala pansionaat (foto: Johan Tali) – arhitektuur: Karli Luik, Johan Tali (molumba); sisearhitektuur: Annika Lill, Karli Luik, Johan Tali, Heleri Koltsin; haljastus: Maarja Gustavson

default

Põro maja (foto: Tõnu Tunnel) – arhitektuur ja sisearhitektuur: Mari Hunt ja Hanna Karits

Riia kvartal (foto: Ralf Lõoke) – arhitektuur: Maarja Kask, Ralf Lõoke, Margus Tamm, Ragnar Põllukivi (Salto arhitektuuribüroo); maastikuarhitektuur ja haljastus: Artes Terrae ja Polka

Preemiate võitjad tehakse teatavaks arhitektuurivaldkonna ühisel pidulikul auhinnatseremoonial 8. detsembril 2023. Lisaks annab EAL välja ka tudengipreemia. Kõigi nominentide tööde galerii avalikustatakse arhitektuuripreemiate ühisel kodulehel www.arhitektuuripreemiad.ee ning trükises „Eesti Arhitektuuripreemiad 2023“.

EALi arhitekti aastapreemia suurus on 5000 eurot ja ELAMU preemia 4000 eurot, mõlema väljaandmist toetab Eesti Kultuurkapital. EALi tudengipreemiat (1000 eurot) rahastavad igal aastal erinevad Eesti arhitektuuribürood. Tänavu toetavad preemia väljaandmist KARISMA arhitektid, KUU arhitektid ning KAVAKAVA arhitektuuribüroo.

Populaarsed lood mujal Geeniuses

Igal argipäeval

Ära jää ilma päeva põnevamatest lugudest

Saadame sulle igal argipäeval ülevaate tehnoloogia-, auto-, raha- ja meelelahutusportaali olulisematest lugudest.